Close

македонски јазик

a:3:{s:6:"locale";s:5:"mk_MK";s:3:"rtl";i:0;s:9:"flag_code";s:2:"mk";}

Стигмата и менталното (не)здравје

Прашањата околу менталните нарушувања се неодвоиви од прашањата поврзани со човечките права, со оглед на интензивната стигма, дискриминација и неретко нарушување на човековите права кои ги сносат поединците кои искусуваат ментални растројства и нивните најблиски. Овој бран на негативни услови и последици пак е поврзан со генералниот впечаток дека нарушеното ментално здравје е еднакво на […]

Read More

Зошто депресијата е многу повеќе од тагување

Во нашиот модерен дискурс, често умееме да се самоетикетираме со „депресија“ кога се чувствуваме тажни, очајни или макар малку поместени надвор од својата внатрешна комфор зона. „Денес ми е депресивен ден“, „Многу сум депресивна“ и „Сите се во депресија периодов“ се реченици кои се слушаат на секој втор агол, особено околу празничната глува доба. Крајот […]

Read More

Пораката на ѕидот

Можеби врне. Можеби не врне, ама ни врне внатре во главите. Можеби е доцна есен. Можеби Јануари ќе е полош и сметките едвај ќе се крпат. Можеби голтаме загаден воздух, а соништата, барем за денес, ни ги згазила нечија тешка чизма. Можеби сме осамени. Можеби сме осамени дури и кога цел свет е околу нас, […]

Read More