Стигмата и менталното (не)здравје

Прашањата околу менталните нарушувања се неодвоиви од прашањата поврзани со човечките права, со оглед на интензивната стигма, дискриминација и неретко нарушување на човековите права кои ги сносат поединците кои искусуваат ментални растројства и нивните најблиски. Овој бран на негативни услови и последици пак е поврзан со генералниот впечаток дека нарушеното ментално здравје е еднакво на… Continue reading Стигмата и менталното (не)здравје

Зошто депресијата е многу повеќе од тагување

Во нашиот модерен дискурс, често умееме да се самоетикетираме со „депресија“ кога се чувствуваме тажни, очајни или макар малку поместени надвор од својата внатрешна комфор зона. „Денес ми е депресивен ден“, „Многу сум депресивна“ и „Сите се во депресија периодов“ се реченици кои се слушаат на секој втор агол, особено околу празничната глува доба. Крајот… Continue reading Зошто депресијата е многу повеќе од тагување

Пораката на ѕидот

Можеби врне. Можеби не врне, ама ни врне внатре во главите. Можеби е доцна есен. Можеби Јануари ќе е полош и сметките едвај ќе се крпат. Можеби голтаме загаден воздух, а соништата, барем за денес, ни ги згазила нечија тешка чизма. Можеби сме осамени. Можеби сме осамени дури и кога цел свет е околу нас,… Continue reading Пораката на ѕидот

Amar Sin Verguenza од Roberto Freire

  Денес ја креиравме нашата библиотека. Ве покануваме да се потпрете на првото меко нешто околу вас и да добиете солидна доза на добра литература. Овие книги можат бесплатно да се превземат и нарачаат, така да следете ги внимателно. Bis gleich! Amar Sin Verguenza од Roberto Freire е првата книга во нашата библиотека. Превземи бесплатно!